Jakie wyróżniamy mąki bezglutenowe?

Dieta bezglutenowa jest dla niektórych przymusowym wyborem. Z racji na większą, mniejszą lub też całkowitą nietolerancję tego elementu, konsumenci zmuszeni są do stawiania na produkty bez zawartości glutenu. Aktualnie dostęp do nich jest o wiele mniej utrudniony niż chociażby parę lat temu, ale wciąż jest to asortyment ciężej dostępny od klasycznych towarów spożywczych. O wiele łatwiej też poradzić sobie na zakupach, gdy jesteśmy świadomi tego, co zawiera gluten, a co go nie posiada. Jednym ze zbawiennych produktów tego typu jest mąka bezglutenowa, która pozwoli nam na przygotowanie wielu posiłków oraz deserów. 

Co znajduje się w składzie mąki bezglutenowej?

Mąka bezglutenowa bardzo dobrze poradzi sobie w naszej kuchni, jakkolwiek ta nie byłaby zróżnicowana. Wyróżniamy jej wiele wersji, lecz większość z nich cechuje się podobnym i całkowicie naturalnym składem. Najlepiej jest wybrać mąkę bez dodatkowych konserwantów, co więcej taki produkt przeznaczony jest nie tylko dla osób glutenu nie tolerujących, ale i dla tych, dla których składnik ten nie jest niebezpieczny. Pod względem smaku różni się ona od tradycyjnej wersji pszennej i pozyskiwana być może z różnych składników. Do najbardziej powszechnych należą: kukurydza, ryż, orzechy, kasza jaglana, amarantus czy gryka. Każda z wymienionych wersji ma inne właściwości, ilość zawartych w nich witamin oraz minerałów, jak i smak wraz zapachem. Dzięki temu możemy uzyskać kompletnie inne pod względem smakowym dania, co pozytywnie wpłynie na zróżnicowanie naszej diety. 

Czytajmy uważnie skład 

Mimo tego, wybór mąki bezglutenowej nie zawsze będzie trafiony, szczególnie gdy nie przyjrzymy się bliżej jej składowi. Niektóre produkty posiadają bowiem zanieczyszczenia w postaci glutenu, którego nie udało się całkowicie usunąć podczas produkcji. Są to zazwyczaj towary tańsze i niekorzystnie mogą odbić się na naszym zdrowiu – zwłaszcza w sytuacji, gdy glutenu nie tolerujemy zupełnie. W porównaniu do tradycyjnej mąki, prawdziwy produkt bezglutenowy charakteryzuje się większą kruchością masy, bogatszą zawartością składników odżywczych, ale i mniejszą pulchność produktów, które z niej przygotowaliśmy (jak ciasta i inne wypieki). 

Właściwości mąki bezglutenowej:

  • na rynku istnieje jej wiele rodzajów (od wersji ryżowych po kukurydziane i te wytwarzane z kaszy jaglanej),
  • coraz łatwiej dostępny produkt,
  • jego cena w porównaniu do lat poprzednich zauważalnie spadła,
  • posiada o wiele więcej składników odżywczych w porównaniu do mąki tradycyjnej,
  • idealne rozwiązanie dla osób zmagających się z celiakią, ale i dla tych dbających o zdrowe odżywianie,
  • polecana osobom chorym na cukrzycę typu 1 oraz typu 2.