Naturalne kakao

Naturalne kakao zawiera między innymi:

  • magnez – kakao jest jednym z najwięcej zawierających go produktów. Naturalne kakao zawiera ponad 400mg magnezu na 100g. Dzięki wysokiej dawce magnezu naturalne kako wpływa korzystnie na układ krwionośny i nerwowy, a także na mięśnie, posiadając właściwości odprężające, jednocześnie wzmacniając koncentrację. Sprzyja ono też mocnym kościom.
  • inne minerały – w tym wapń, żelazo, mangan fosfor, miedź, cynk – dają one siłę oraz dobre samopoczucie, będąc podstawowymi budulcami wielu innych substancji w ludzkim organizmie
  • fenyloetyloamina (PEA)  – jest ona naturalnym termogenikiem, a także odpowiada za wywołany przez kakao dobry nastrój, gdyż przenika do mózgu, stymulując wydzielanie β-endorfiny. Kakao jest więc naturalnym antydepresantem.
  • anandamid – jest endorfiną, powodując dobry nastrój i wydziela się też w mózgu, kiedy towarzyszy nam uczucie zakochania. Nic więc dziwnego, że kakao oraz wytwarzana z niego czekolada postrzegane są jako afrodyzjaki. Anandamid wzmaga także koncentrację i polecany jest przy intensywnym wysiłku umysłowym.
  • kwasy tłuszczowe Omega-6 – wzmacniają układ krążenia i odporność.
  • witaminy – kakao nie posiada ich zbyt wiele, jednak znaleźć w nim można niewielkie ilości witamin A, E, C i witamin z grupy B.
  • przeciwutleniacze – chronią organizm przed wolnymi rodnikami, chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym
  • epikatechina – flawonoid, który chroni przed udarem mózgu, nowotworami i wieloma innymi chorobami, które klasyfikujemy jako choroby cywilizacyjne